Info & Ervaringen

Hier vind je andere bronnen met informatie over borstvoeding en daarnaast ervaringen van cliënten.

“Samen met mijn anderhalve week oude dochtertje zit ik op de bank, klaar voor weer een voeding. Ik zet het tepelhoedje op zijn plaats en de tranen springen me bijna in de ogen van de pijn als mijn dochter aanhapt. ‘De pijn wordt straks wel minder, dit hoort erbij, kom op, doorzetten.’ Het is bijzonder zo’n samenwerking tussen een vrouwenlijf en haar baby. Prachtig, tenminste, dat zou het moeten zijn. Ik wil het niet toegeven maar voor mij is de lol er nu wel af

Na de geboorte van beide dochters contact gezocht met Karine voor advies omtrent de borstvoeding. De oudste dochter groeide onvoldoende en dankzij de adviezen van Karine hebben we dit weten te verbeteren. Door de goede ervaringen met Karine met onze oudste dochter hebben wij ook na de geboorte van onze tweede dochter contact gezocht met Karine. Karine is erg geduldig en vriendelijk en geeft je het vertrouwen dat ook jij gemaakt bent om borstvoeding te geven aan je kind.

“Een paar weken na de geboorte van onze zoon heb ik Karine gevraagd voor hulp met de borstvoeding, vanwege pijnlijke, vervormde tepels en omdat de voedingen erg lang duurden. Hierdoor kwam ik er achter dat onze zoon een tongriem heeft die vrij dicht tegen de onderkaak is aangehecht, waardoor hij maar een kleine hap maakte, niet effectief dronk en de voedingen erg lang duurden.

“Vanwege het gebruik van een tepelhoedje, heb ik contact opgenomen met Karine. Ze had snel tijd voor ons en dit voelde heel laagdrempelig, maar heel kundig. De momenten via de telefoon, na het huisbezoek waren een fijne steun en een fijn moment om even weer je vragen kwijt te kunnen.

Kortom: echt een aanrader als je ergens tegen aan loopt m.b.t. het borst voeden van je kindje.”

“Onze dochter kwam vrij slap thuis na de bevalling en 24-uurs opname in het ziekenhuis. De borstvoeding kwam wel op gang, maar onze dochter had niet genoeg kracht om uit de borst te drinken. Dit maakte dat zij snel in slaap viel tijdens het voeden. Eerst leek het er op dat ze tevreden was, maar achteraf gezien was dit de vermoeidheid door het drinken en kreeg zij helaas niet genoeg voeding binnen. Haar gewicht bleef namelijk afnemen en aankomen deed ze niet binnen de gestelde termijn. We besloten dat kolven een oplossing kon zijn zodat we zicht hadden op het aantal milliliters dat ze binnenkreeg.

“Na drie weken aanmodderen met borstvoeding geven, bleek mijn dochter nauwelijks te groeien en was ik wel klaar met de pijn die het mij opleverde. Maar tegelijkertijd wilde ik niet zomaar opgeven. Gelukkig kon Karine op dezelfde dag dat ik haar belde nog komen. Zij wist me te vertellen dat mijn dochter heel hard haar best deed, maar de melk niet uit mijn borst kreeg.

 "Na mijn bevalling was ik er fysiek gezien niet heel goed aan toe. Alle energie die ik had ging zitten in het lichamelijk herstel. Hierdoor kostte het voeden aan de borst veel moeite en kwam ook de melkproductie niet goed op gang. Al snel waren we genoodzaakt om bij te voeden met kunstvoeding. Na ongeveer een week kwamen we er achter dat onze dochter nog steeds niet voldoende dronk omdat haar gewicht afnam. Van de kraamverzorgster en verloskundigen kregen we verschillende adviezen die niet op elkaar aan leken te sluiten en bij ons voor veel verwarring zorgde. Op advies van de verloskundige hebben we toen in de tweede week na de geboorte contact gezocht met Karine.

"Onze zoon werd te vroeg geboren en hoewel hij vanaf het begin goed kon aanhappen ging het toch niet goed met borstvoeding. Hij stopte snel en moest continu gestimuleerd worden om door te drinken. Daarom werd mij geadviseerd om steeds na te kolven om mijn productie wel goed op gang te krijgen. Die productie liep inderdaad mooi op. Wel waren de voedingen eindeloos lange sessies met eerst proberen aan de borst, dan bijvoeden en dan kolven. Ik was vrijwel alleen maar hiermee bezig. Ook kreeg ik nog een dreigende borstontsteking in de eerste week met alle handelingen die daarbij moeten worden gedaan en helaas viel onze zoon ook nog af, zodat hij op advies een paar dagen alleen flesjes met afgekolfde melk kreeg zodat we wisten wat er in ging… Geen fijne start.

"Toen in 2018 onze dochter geboren werd, was op dag drie Karine al bij ons in huis. Het aanhappen aan de borst lukte ons niet goed en onze dochter viel te veel af. Karine heeft ons erg goed geholpen met aanleggen en het lukte ons zowaar om goed samen te voeden. Karine zorgde er voor, al tijdens het huisbezoek en later ook aan de telefoon, dat ik me enorm trots voelde dat ik m'n dochter zelf kon voeden! Helaas liet de kraamhulp "voor de zekerheid" tepelhoedjes achter in ons huis en vanwege de hevige stuwing koos ik voor de gemakkelijke weg.

"Iets meer dan 5 jaar geleden schakelde ik de hulp van Karine in toen de borstvoeding bij mijn zoon de eerste paar weken moeizaam verliep. Door de houding waarin ik voedde te veranderen ging het vlotter en kreeg ik weer plezier in het voeden. Dit jaar begon mijn dochter rond 6 weken met borstweigeren en bij 3 maanden groeide ze niet genoeg. Ik heb Karine weer om hulp gevraagd. Ze heeft al haar kennis en expertise in de strijd gegooid.

Websites

La leche league
De Nederlandse tak van een internationale vrijwilligersorganisatie voor moeder tot moeder contact

Borstvoeding.com 
Heel veel goede informatie over borstvoeding

Basisonline.org.uk
Informatie over de normale slaapontwikkeling van baby’s

Literatuur

Borstvoeding, compleet handboek voor ouders
La Leche League 2020

Koester je Kleintje,
werkboek voor huid op huidcontact voor ouders van een prematuur geboren kindje
Jill Bergman, vertaling Marianne Vanderveen 2013,

De oxytocine Factor,
benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid
Kerstin Uvnas Moberg, 2007

Slapen met je baby
handboek voor ouders over coslapen
James J. McKenna, vertaling Marianne Vanderveen, 2011