Info & Ervaringen

Hier vind je andere bronnen met informatie over borstvoeding en daarnaast ervaringen van cliënten.

“Na drie weken aanmodderen met borstvoeding geven, bleek mijn dochter nauwelijks te groeien en was ik wel klaar met de pijn die het mij opleverde. Maar tegelijkertijd wilde ik niet zomaar opgeven. Gelukkig kon Karine op dezelfde dag dat ik haar belde nog komen. Zij wist me te vertellen dat mijn dochter heel hard haar best deed, maar de melk niet uit mijn borst kreeg.

 "Na mijn bevalling was ik er fysiek gezien niet heel goed aan toe. Alle energie die ik had ging zitten in het lichamelijk herstel. Hierdoor kostte het voeden aan de borst veel moeite en kwam ook de melkproductie niet goed op gang. Al snel waren we genoodzaakt om bij te voeden met kunstvoeding. Na ongeveer een week kwamen we er achter dat onze dochter nog steeds niet voldoende dronk omdat haar gewicht afnam. Van de kraamverzorgster en verloskundigen kregen we verschillende adviezen die niet op elkaar aan leken te sluiten en bij ons voor veel verwarring zorgde. Op advies van de verloskundige hebben we toen in de tweede week na de geboorte contact gezocht met Karine.

"Onze zoon werd te vroeg geboren en hoewel hij vanaf het begin goed kon aanhappen ging het toch niet goed met borstvoeding. Hij stopte snel en moest continu gestimuleerd worden om door te drinken. Daarom werd mij geadviseerd om steeds na te kolven om mijn productie wel goed op gang te krijgen. Die productie liep inderdaad mooi op. Wel waren de voedingen eindeloos lange sessies met eerst proberen aan de borst, dan bijvoeden en dan kolven. Ik was vrijwel alleen maar hiermee bezig. Ook kreeg ik nog een dreigende borstontsteking in de eerste week met alle handelingen die daarbij moeten worden gedaan en helaas viel onze zoon ook nog af, zodat hij op advies een paar dagen alleen flesjes met afgekolfde melk kreeg zodat we wisten wat er in ging… Geen fijne start.

"Toen in 2018 onze dochter geboren werd, was op dag drie Karine al bij ons in huis. Het aanhappen aan de borst lukte ons niet goed en onze dochter viel te veel af. Karine heeft ons erg goed geholpen met aanleggen en het lukte ons zowaar om goed samen te voeden. Karine zorgde er voor, al tijdens het huisbezoek en later ook aan de telefoon, dat ik me enorm trots voelde dat ik m'n dochter zelf kon voeden! Helaas liet de kraamhulp "voor de zekerheid" tepelhoedjes achter in ons huis en vanwege de hevige stuwing koos ik voor de gemakkelijke weg.

"Iets meer dan 5 jaar geleden schakelde ik de hulp van Karine in toen de borstvoeding bij mijn zoon de eerste paar weken moeizaam verliep. Door de houding waarin ik voedde te veranderen ging het vlotter en kreeg ik weer plezier in het voeden. Dit jaar begon mijn dochter rond 6 weken met borstweigeren en bij 3 maanden groeide ze niet genoeg. Ik heb Karine weer om hulp gevraagd. Ze heeft al haar kennis en expertise in de strijd gegooid.

Websites

La leche league
De Nederlandse tak van een internationale vrijwilligersorganisatie voor moeder tot moeder contact

Borstvoeding.com 
Heel veel goede informatie over borstvoeding

Basisonline.org.uk
Informatie over de normale slaapontwikkeling van baby’s

Literatuur

Borstvoeding, compleet handboek voor ouders
La Leche League 2020

Koester je Kleintje,
werkboek voor huid op huidcontact voor ouders van een prematuur geboren kindje
Jill Bergman, vertaling Marianne Vanderveen 2013,

De oxytocine Factor,
benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid
Kerstin Uvnas Moberg, 2007

Slapen met je baby
handboek voor ouders over coslapen
James J. McKenna, vertaling Marianne Vanderveen, 2011