Info & Ervaringen

Hier vind je andere bronnen met informatie over borstvoeding en daarnaast ervaringen van cliënten.

"Onze zoon werd te vroeg geboren en hoewel hij vanaf het begin goed kon aanhappen ging het toch niet goed met borstvoeding. Hij stopte snel en moest continu gestimuleerd worden om door te drinken. Daarom werd mij geadviseerd om steeds na te kolven om mijn productie wel goed op gang te krijgen. Die productie liep inderdaad mooi op. Wel waren de voedingen eindeloos lange sessies met eerst proberen aan de borst, dan bijvoeden en dan kolven. Ik was vrijwel alleen maar hiermee bezig. Ook kreeg ik nog een dreigende borstontsteking in de eerste week met alle handelingen die daarbij moeten worden gedaan en helaas viel onze zoon ook nog af, zodat hij op advies een paar dagen alleen flesjes met afgekolfde melk kreeg zodat we wisten wat er in ging… Geen fijne start.

Nadat de kraamhulp weg was voelden we ons een beetje in het diepe gegooid, want we moesten zelf maar proberen het aan de borst voeden weer op te bouwen. Op een gegeven moment liep dit, dacht ik, wel aardig waarbij ik probeerde het kolven ernaast niet altijd te doen. Het ging toen echter behoorlijk mis. Ik had keer op keer verstoppingen, veel last van pijnlijke stuwing en mijn borsten waren nooit leeg. Ook niet als ik wel kolfde. Ik had de hele dag door pijn. Bij iedere voeding was ik alleen maar bezig met ‘alsjeblieft drink het leeg’ en zat er flink doorheen. Het bleek uiteindelijk dat dit kwam doordat onze zoon niet goed kon drinken. Hij had een te korte tongriem en strakke lipbandjes. Achteraf bleek hij inderdaad veel symptomen te hebben vertoond en we lieten hem behandelen, waarna het drinken inderdaad beter ging, zowel aan de borst als met de fles. Wel hield ik last van pijnlijke stuwing en harde plekken. Ik was door alles wat eraan vooraf was gegaan angstig geworden voor borstontstekingen en wilde nu eindelijk eens gaan genieten, in plaats van alleen maar bezig te zijn met mijn borsten en de pijn die ik ervan had. Daarom besloot ik om te stoppen met borstvoeding, hoe jammer ook.

Hulp van Karine kregen we nadat onze zoon voor zijn tongriem was behandeld. Zij keek mee hoe het nadien ging, gaf bruikbare tips en bood een luisterend oor. Ook toen ik aangaf toch te willen stoppen omdat ik er nog veel stress van ervoer, was zij heel begripvol en hielp meteen met een plan van aanpak. Ze heeft middels zeer frequent telefonisch contact verschillende afbouwschema’s met me geprobeerd, omdat ook dit niet in een keer goed ging. Ik heb het frequente contact, haar begrip/empathie en de prettige en deskundige manier van begeleiding als zeer fijn ervaren.

Momenteel geef ik nog 2x per dag borstvoeding en kolf verder niet meer. Ik heb geen pijn meer en ik heb nu het vertrouwen dat eventuele harde plekken door mijn zoon wel worden weggedronken. Dit probeer ik nog vol te houden zolang het voldoende is, want eindelijk kan ik genieten van deze paar momentjes van ons samen."

TERUG NAAR ERVARINGEN

Websites

La leche league
De Nederlandse tak van een internationale vrijwilligersorganisatie voor moeder tot moeder contact

Borstvoeding.com 
Heel veel goede informatie over borstvoeding

Basisonline.org.uk
Informatie over de normale slaapontwikkeling van baby’s

Literatuur

Borstvoeding, compleet handboek voor ouders
La Leche League 2020

Koester je Kleintje,
werkboek voor huid op huidcontact voor ouders van een prematuur geboren kindje
Jill Bergman, vertaling Marianne Vanderveen 2013,

De oxytocine Factor,
benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid
Kerstin Uvnas Moberg, 2007

Slapen met je baby
handboek voor ouders over coslapen
James J. McKenna, vertaling Marianne Vanderveen, 2011