Info & Ervaringen

Hier vind je andere bronnen met informatie over borstvoeding en daarnaast ervaringen van cliënten.

"Ik zat met de handen in het haar en stond op het punt om het borstvoeden maar op te geven. En dat terwijl ik het graag voor langere tijd wou doen. Het voeden deed mij pijn. Ik ben bevallen via een keizersnede en heb weinig tot geen begeleiding gekregen wat betreft de borstvoeding. In het ziekenhuis kreeg ik vanwege pijn al snel een tepelhoedje.

Het hoe of wat en waarom werd niet besproken. Maar ook met het tepelhoedje hield ik pijn. Na een tijdje werd onze zoon boos op/aan mijn borst. Het voeden duurde soms tot wel anderhalf uur wat erg vermoeiend was. De kraamverzorgster had vermeld minstens een half uur per borst en 2 borsten per voeding. Anders zou hij niet genoeg krijgen. Dus zo gezegd zo gedaan. Onze zoon was namelijk te veel afgevallen in de eerste week en dit wilden we niet nogmaals. Onze zoon kwam al snel weer na een voeding en bleef ontevreden en veel huilen. Op een gegeven moment had ik hem meer aan de borst dan van de borst en hij bleef huilen en overstuur. Ik kreeg het telefoonnummer van Karine op het consultatiebureau en heb gebeld. Karine had aan de telefoon al tips waar we mee konden beginnen en kwam dezelfde week nog langs om mee te kijken met een voeding. Hier nam zij uitgebreid de tijd voor. Ze had goede tips wat betreft het aanleggen van onze zoon en het gebruik van de tepelhoed. Ik kreeg een grotere tepelhoed. Onze zoon had hier eerst veel moeite mee maar dit bleek toch een kwestie van gewenning. Het voeden met de tepelhoed doet nu nagenoeg geen pijn meer. 

Het tongriempje van onze zoon was iets aan de korte kant, ondanks dat kan hij wel groot aanhappen. Echter tijdens het voeden drukt hij mijn tepel een beetje plat wat mijn borsten gevoelig maakt. Maar wanneer ik start met tepelhoed en eindig zonder heb ik hier weinig tot geen last van. Er was de optie tongriem klieven, maar ik vond dit sneu aangezien het hem in alle waarschijnlijkheid verder nergens in belemmerd. Hier had Karine begrip voor. 

Mijn productie was terug gelopen door volledig voeden met tepelhoedje. Ik wist niet dat dit een oorzaak kon zijn. Nu start ik iedere voeding met tepelhoed en wanneer hij niet meer effectief drinkt ga ik verder zonder. Hierdoor leegt onze zoon mijn borsten goed en is de productie weer omhoog gegaan. Ik herkende eerst het effectieve drinken niet, ook dit heb ik van Karine geleerd. Ik had zelf de moed en hoop eigenlijk al opgegeven maar deze heb ik dankzij de goede begeleiding en vele contact momenten met Karine weer terug gevonden. Het koste me veel energie en het was even een zoektocht waar de problemen in zaten, maar in 3 weken tijd is mijn productie weer op pijl en onze zoon tevreden. Ik voed nog gedeeltelijk met tepelhoedje maar het voeden duurt nog maar 20 minuten tot maximaal een half uurtje per keer. En het belangrijkste onze zoon is van een boze verdrietige baby veranderd in een blije tevreden baby! "

Happy baby, happy mom & happy mom, happy baby! 

TERUG NAAR ERVARINGEN

Websites

La leche league
De Nederlandse tak van een internationale vrijwilligersorganisatie voor moeder tot moeder contact

Borstvoeding.com 
Heel veel goede informatie over borstvoeding

Basisonline.org.uk
Informatie over de normale slaapontwikkeling van baby’s

Literatuur

Borstvoeding, compleet handboek voor ouders
La Leche League 2020

Koester je Kleintje,
werkboek voor huid op huidcontact voor ouders van een prematuur geboren kindje
Jill Bergman, vertaling Marianne Vanderveen 2013,

De oxytocine Factor,
benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid
Kerstin Uvnas Moberg, 2007

Slapen met je baby
handboek voor ouders over coslapen
James J. McKenna, vertaling Marianne Vanderveen, 2011