Info & Ervaringen

Hier vind je andere bronnen met informatie over borstvoeding en daarnaast ervaringen van cliënten.

"Toen in 2018 onze dochter geboren werd, was op dag drie Karine al bij ons in huis. Het aanhappen aan de borst lukte ons niet goed en onze dochter viel te veel af. Karine heeft ons erg goed geholpen met aanleggen en het lukte ons zowaar om goed samen te voeden. Karine zorgde er voor, al tijdens het huisbezoek en later ook aan de telefoon, dat ik me enorm trots voelde dat ik m'n dochter zelf kon voeden! Helaas liet de kraamhulp "voor de zekerheid" tepelhoedjes achter in ons huis en vanwege de hevige stuwing koos ik voor de gemakkelijke weg.

Dom-dom, want het heeft ons vier maanden gekost om ze af te wennen. Ook tijdens het voeden met tepelhoedjes liet Karine me trots op mezelf voelen, hoewel het voor mij eerst als een mislukking voelde. M'n productie was al wel goed op gang, zó goed zelfs dat ik op dag vier al 90ml kon kolven. M'n dochter kreeg last van mijn hoge productie en ook hier wist Karine goed raad. Veel fijne uitleg en achtergrond bij de adviezen- voor mij belangrijk om te begrijpen waarom we iets aan het doen zijn.

In Juli 2020 werd onze zoon geboren. De eerste dagen leek het aanhappen goed te gaan, maar op dag drie viel hij te veel af én lukte het happen niet meer. Hij liet al los voordat hij kon gaan zuigen. Karine vertelde direct tijdens mijn hulpvraag-telefoontje al dat we dan naar zijn aanhappen moesten kijken, waarschijnlijk hapte hij niet diep genoeg aan. Op het moment dat ik belde, waren we eigenlijk bíjna alweer aan een voeding toe. Karine heeft snel geschakeld en sprong direct in de auto- zo fijn! Het aanhappen was eigenlijk in één keer klaar. Ik herinnerde me al snel wat Karine me in 2018 leerde en onze zoon begreep snel hoe het werkte. Voor de zekerheid werd de mondanatomie gecontroleerd, maar dat bleek allemaal in orde. Daarna bleek, net als in 2018, mijn productie erg hoog te zijn. Ik kolfde op dag zes al 290ml aan stuwing weg...! Deze keer duurde het even voor we de overproductie uit de weg hadden, maar na twee weken was dat goed in balans en kon onze zoon rustig drinken. 

Onze dochter voedde ik 16 maanden en stopte door de zwangerschap van onze zoon. Ik hoop onze zoon minstens net zo lang te kunnen voeden. Ik geniet er intens van, mede mogelijk gemaakt door Karine. Heel erg dank je wel!

Mijn verloskundige zei in 2018 dat borstvoeding vrijwel altijd een beetje hulp nodig heeft en adviseerde om niet te lang te wachten met het inschakelen van Karine. Voor ons heel waardevol advies."

 TERUG NAAR ERVARINGEN

Websites

La leche league
De Nederlandse tak van een internationale vrijwilligersorganisatie voor moeder tot moeder contact

Borstvoeding.com 
Heel veel goede informatie over borstvoeding

Basisonline.org.uk
Informatie over de normale slaapontwikkeling van baby’s

Literatuur

Borstvoeding, compleet handboek voor ouders
La Leche League 2020

Koester je Kleintje,
werkboek voor huid op huidcontact voor ouders van een prematuur geboren kindje
Jill Bergman, vertaling Marianne Vanderveen 2013,

De oxytocine Factor,
benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid
Kerstin Uvnas Moberg, 2007

Slapen met je baby
handboek voor ouders over coslapen
James J. McKenna, vertaling Marianne Vanderveen, 2011